Περί της λήξης και ανανέωσης των πιστοποιητικών πληροφορικής

Αγαπητοί συνεργάτες,

το θέμα των ημερών είναι η τριετής διάρκεια, η λήξη και η ανανέωση των πιστοποιητικών.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ DIPLOMA

Η θέση του Φορέα DIPLOMA είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά (για την ακρίβεια, πουθενά στον κόσμο απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν λήγουν τέτοιου είδους πιστοποιητικά). Την θέση μας αυτή την έχουμε εκφράσει τόσο στα αρμόδια όργανα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. όσο και στον δικτυακό μας τόπο και στις ενημερώσεις προς τα συνεργαζόμενα εξεταστικά κέντρα.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΛΗΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ

Οι Φορείς που τάσσονται υπέρ της λήξης των πιστοποιητικών, αντίθετα, αντί να το δηλώσουν ξεκάθαρα, κρύβονται πίσω από σχήματα ISO και επικαλούνται την υποχρέωσή τους να τηρήσουν τις διαδικασίες, λες και τους ανάγκασε κάποιος να διαπιστευτούν.

Η ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ

Με την λήξη και την ανανέωση των πιστοποιητικών είναι σαφές ότι η αγορά θα κινηθεί. Κάποιοι υποψήφιοι θα θελήσουν να αποκτήσουν ή να ανανεώσουν το πιστοποιητικό τους. Οπότε τα Εξεταστικά Κέντρα και οι Φορείς θα έχουν κάποια έσοδα.
Το χρήμα, ως γνωστό, δεν μυρίζει και ειδικά σε αυτή την περίοδο πολύ δύσκολα θα αντισταθεί κάποιος σε κινήσεις οι οποίες θα του αποφέρουν έσοδα. ΟΜΩΣ. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι σωστό να λήγουν τα πιστοποιητικά. Ας μην λέμε ψέματα και στους εαυτούς μας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι όποιος έχει αποκτήσει γνώσεις, είναι σε θέση να χειριστεί σε βασικό επίπεδο τις εφαρμογές για τις οποίες πιστοποιήθηκε. Όποιος απλά πέρασε τις εξετάσεις, χωρίς να μάθει κάτι, είναι σαφές ότι αν χρειαστεί, θα ξαναπεράσει τις εξετάσεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ποιο είναι λοιπόν το όφελος για τους υποψηφίους; Ποιο το όφελος για την κοινωνία ως σύνολο;

Για να το θέσω πιο απλά: αυτή τη στιγμή καλούμαστε να κινηθούμε συντεχνιακά. Αντί να σκεφτούμε αν αυτό που πάμε να κάνουμε ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ, καθόμαστε και λέμε ότι εμείς, ΩΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ, θα έχουμε έσοδα. Έτσι όμως σκέφτονται οι περισσότεροι στην Ελλάδα. Συντεχνιακά. Είδαμε που μας έφερε αυτό. Όποιος λοιπόν σκέφτεται συντεχνιακά, να σκεφτεί και το εξής: Πως αντέδρασε όταν έμαθε ότι στο εξής χρειάζεται να πληρώσει 80-150€ (για μερικές ώρες δουλειά, για σπίτι 60 τ.μ.) για να διαθέτει ενεργειακό πιστοποιητικό για το σπίτι του; Επίσης, ας μην του κακοφαίνεται όταν κάποιοι θέλουν να πωλείται το βρεφικό γάλα μόνο στα φαρμακεία διότι έτσι προστατεύεται η υγεία των καταναλωτών (όταν το βρεφικό γάλα ξεκίνησε να πωλείται στα σούπερ μάρκετ, η τιμή του είχε μειωθεί από 20% – 50%.)

Τα παραδείγματα είναι άπειρα.

Σκεφτείτε επίσης, όσοι έχετε σχολές πληροφορικής και σκέφτεστε με συντεχνιακά κριτήρια, την κατάληξη του κλάδου όταν όλοι οι μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου σταματήσουν να ενδιαφέρονται για πιστοποίηση των γνώσεών τους, πολύ απλά γιατί η πιστοποίηση θα έχει λήξει πριν καν βγουν στην αγορά εργασίας.

Σε μια εποχή έντονης οικονομικής δυσπραγίας, όπου η αξία της πιστοποίησης έχει ήδη αρχίσει να φθίνει, θεωρούμε ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει την καταδίκη και θα συντελέσει στην οριστική παρακμή του κλάδου.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Ελπίζουμε οι συνάδελφοι στα εξεταστικά κέντρα να έχουν συνειδητοποιήσει ότι ΑΥΤΟΙ οι ίδιοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και να εξηγήσουν στους υποψηφίους τον λόγο για τον οποίο τα πιστοποιητικά λήγουν. Επίσης, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι κάποιοι φορείς, μεταξύ αυτών και ο φορέας DIPLOMA, θα προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ την συμμετοχή στην εξέταση για την ανανέωση του πιστοποιητικού, ενώ κάποιοι άλλοι με κόστος (…που συναγωνίζεται πολλές φορές το κόστος της εκ νέου πιστοποίησης!). Πολύ θα ήθελα να δω ΠΩΣ θα δικαιολογήσουν αυτό το κόστος (από 50€ μέχρι 120€ κυμαίνονται οι τιμές).

Η ΔΙΑΦΟΡΑ

Ακόμη και αν αυτή η διαδικασία της ανανέωσης ΔΕΝ εγκριθεί από τον ΕΟΠΠΕΠ ή παρουσιαστεί οποιοδήποτε κόλλημα, ο φορέας DIPLOMA είναι ο μόνος αναγνωρισμένος φορέας ο οποίος έχει λάβει έγκριση για ταυτόχρονη εξέταση η οποία οδηγεί σε απόκτηση αναγνωρισμένου πιστοποιητικού και συγκεκριμένα του DIPLOMA BUSINESS OFFICE (στην ανταγωνιστικότερη τιμή της αγοράς).

Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες, από πολλούς και σε πολλά επίπεδα, για την κατάργηση της διάταξης της τριετούς λήξης και ανανέωσης των πιστοποιητικών, της νέας ΚΥΑ. Ελπίζουμε να ευοδωθούν.

Αν δεν ευοδωθούν, τότε, καλά θα κάνουν μερικοί, να μην επαναπαύονται σε διαπιστεύσεις.

Σε ότι μας αφορά, ο Φορέας DIPLOMA είναι εδώ για να κάνει την ΔΙΑΦΟΡΑ.

Η συζήτηση περί της λήξης και ανανέωσης έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν: ενημερωθείτε για τις δικές μας απόψεις και τις απόψεις άλλων συναδέλφων απ’ όλη την Ελλάδα εδώ.

με εκτίμηση
για τον φορέα DIPLOMA
Στέλιος Λαμπρόπουλος

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *